Zdi se, da takšne in drugačne nadstreške srečujemo prav na vsakem koraku, tako v javnem urbanem prostoru, kot ob zasebnih hišah, ki imajo vsaj po enega nad vhodom ali teraso, pogosto pa tudi takšnega, ki daje zavetje avtomobilu.
Funkcija nadstreška je ostala praktično nespremenjena vse do današnjih dni, kar pa ne velja za njegovo obliko, ki se je skozi zgodovino močno spreminjala, predvsem glede na izbran material in tehnično znanje njegove obdelave. Zaradi novih tehnologij, tehnoloških procesov in ne nazadnje pojava novih materialov, imamo danes pri načrtovanju nadstreškov precej več možnosti izbire. Današnje tehnologije nam omogočajo izredno drzne in lahke konstrukcije. Sodobni nadstreški sledijo trendom sodobne arhitekture, ki stremi k enostavnim oblikam in ravnim linijam. Sodobni nadstrešek torej ne sme biti zgolj funkcionalen, temveč je zelo pomembna tudi njegova vizualna podoba, ki na nek način predstavlja prvi vizualni vtis o našem vhodu in posledično domovanju.

Nadstrešek nad vhodom, teraso ali balkonom, vam bo nudil odličen prostor za sprostitev.

Kot že rečeno, se primarni namen nadstreška v teku časa ni kaj dosti spremenil, saj le-ta še vedno uporabniku nudi zavetje pred vremenskimi vplivi, dežjem, soncem, snegom ipd. Spremenile pa so se nekatere druge okoliščine. Kot primer lahko uporabimo na primer nekdanji nadstrešek pred hlevom, kamor so kmetje zapeljali voz s senom, da bi ga zaščitili pred dežjem, ki ga je danes nadomestil nadstrešek za avtomobile.

Že zelo zgodaj je nadstrešek poleg svoje funkcionalne vrednosti, pridobil tudi svoj izrazni pomen, zaradi česar je zlasti pomembno kako je oblikovan. V primeru, da je objekt sam po sebi zelo izrazen in nadstrešek dodajamo naknadno, mora biti le-ta zadržan. Če pa je objekt oblikovno neizrazit, mu lahko s pravim nadstreškom navdahnemo primerno osebno noto.

Kakovostni nadstreški nad vhodi po konkurenčnih cenah

Nadstrešek za vhodna vrata zagotavlja dolgoročno zaščito za vaš dom v vseh letnih časih. Jeseni pomaga zaščititi vhod pred deževjem in odpadlim listjem, pozimi pred snegom in zmrzaljo, spomladi in poleti pa pred pelodi trav, ptičjimi iztrebki, umazanijo iz okolice, UV žarki, točo in neurji. Poleg tega si želimo, da bi skozenj v objekt prihajalo še vedno prihajalo čim več svetlobe. Stekleni nadstreški na vhodom, so prav zaradi te želje v sodobni arhitekturi zelo pogosti, vendar pa imajo tudi svoje pomanjkljivosti. V kolikor namreč ne poskrbimo za pravilno izvedbo in redno čiščenje, se na njih nabira umazanija, ki močno zmanjšuje tako njihovo estetsko, kot tudi funkcionalno vrednost. Glede vzdrževanja so veliko bolj hvaležni nadstreški iz pločevine, lesa ali opeke. Vse pogosteje pa se srečujemo tudi s sistemom zelene strehe z ekstenzivno ozelenitvijo.

Če je le mogoče, nadstrešek za vhodna vrata načrtujemo sočasno s samim objektom. V kolikor se odločimo za njegovo postavitev k že obstoječemu objektu, pa moramo najprej dobro oceniti in prepoznati njegove glavne značilnosti ter kvalitete. Kot že omenjeno, nadstrešek namreč nikoli ne sme objekta preglasiti ali poskušati z njim tekmovati, temveč ga diskretno dopolnjuje ali kvečjemu poudari. V primeru, da je hiša brez pravega značaja, si lahko pri njegovem dizajnu privoščimo nekoliko več svobode. Vsekakor pa pred končno odločitvijo priporočamo posvet s strokovnjakom, saj bo izkušen arhitekt znal uspešno presoditi, kakšen nadstrešek je za vas in vaš objekt najbolj primeren.

Kakovostni nadstreški nad vhodi in terasami z dolgo življenjsko dobo.

Polikarbonatna kritina z dolgo življenjsko dobo

Materialov za različna nadkritja je zelo veliko. Dandanes so v ospredju membrane iz umetnih mas (strehe z majhnim naklonom ali ravne strehe), pločevinaste strehe (aluminij, titancink), pri strehah z večjim naklonom pa maloformatni strešniki. Odlične rešitve nudijo tudi ravne ali valovite polikarbonatne kritine, ki prepuščajo svetlobo.
Polikarbonat je trden material, ki je odporen na vremenske vplive (UV žarke, toploto, mraz, dež). Zaradi svoje odlične nosilnosti zadrži tudi večjo količino snega, njegova trpežnost pa omogoča, da ga ne poškoduje niti toča. Je lahek in težko vnetljiv, topljiv, a negorljiv. Kriviti ga je možno tudi hladnega. Njegova prozorna različica omogoča dobro toplotno izolacijo, hkrati pa prepušča vso svetlobo, zaradi česar predstavlja odlično izbiro za terase. Ker je material z gladko površino, z njega zlahka zdrsi vsa voda in večina odvečne umazanije, kar pa je ostane lahko preprosto odstranite z vodo pod pritiskom.
Polikarbonatne plošče so lahko valovite ter eno ali večslojne. Enoslojne se večinoma uporabljajo kot nadomestek (akrilnega) stekla za nadkritje vrtnih nadstreškov, nadstreškov pred vhodi vrat ali teras. Na voljo so v debelinah od 2 – 14 mm in v različnih barvah. Večslojne polikarbonatne plošče so, kot je razvidno že iz imena, sestavljene iz več slojev, med katerimi je zrak, ki deluje kot toplotni izolator. Uporabljajo se za avtomobilske nadstreške, vrtne ute, rastlinjake, pokrivanje bazenov, stadionov ipd. Na voljo so v več različnih barvah.

Široka uporaba polikarbonatnih plošč.


Pri njihovi montaži je pomembno, da je kritina na konstrukcijo dobro pritrjena, s pomočjo ustreznih materialov. Če plošče niso ustrezno zatesnjene, se lahko začnejo v njih nabirati kondenz, žuželke in ostala umazanija, material pa začne tako sčasoma propadati. Ker se polikarbonati zelo raztezajo, je potrebno med dvema ploščama pustiti vsaj nekaj centimetrov prostora. Plošče se skupaj tesni z aluminijskimi prekrivnimi profili, pravilna montaža pa preprečuje, da bi nadstrešek ob vročih dneh glasno pokal. Spodnji rob aluminijskega U-profila se na ploščo zakoviči z zakovicami, da sneg ob zdrsih profila ne utrga s prekatov. Stik plošče in profila se obdela s silikonom.